Pomozite malim herojima da
dosegnu velike korake

Prvi korak

Svake godine u našoj zemlji prevremeno se rodi oko 4.000 beba, pri čemu od njih 1000 čak 40 do 100 dobije dijagnozu nekog oblika cerebralne paralize. Ono što mnogi ne znaju je da ova deca najvećušansu za napredak imaju do svoje 18. godine, nakon čega se ona značajno smanjuje. Trenutno su mogućnosti rehabilitacije u našoj zemlji veoma ograničene, a kao što svi znamo terapije u inostranstvu izuzetno skupe i nedostupne velikom broju nevidljivih Malih Heroja.

Poslednjih dana svedoci smo toga da se Srbija digla na noge i sakupila nezamisliva sredstva za lečenje velikog broja Malih Heroja kao što su Lana, Minja, Sofija pa sada Anika i Oliver, a mnogima od njih će u daljoj borbi protiv SMA bolesti takođe biti potreban ovaj aparat za terapije nakon primljenog leka.

Mi vas sada pozivamo da svima njima pomognemo i omogućimo besplatnu rehabilitaciju u našoj zemlji. Dokaz smo da ujedinjenimožemo sve i da ne postoji cilj koji je nedostižan.
Ne dopustimo da u svojoj borbi budu sami, jer naši Mali Heroji imaju rok!

Prvi korak - deca
Konstantin Jankoivic

JA IMAM PUNO DA
PONUDIM SVETU!

Ja sam Konstantin.

Imam 12 godina i jedan sam od malih heroja koji je tokom rođenja izgubio kiseonik zbog čega su mi kasnije dijagnostifikovali cerebralnu paralizu. Zbog ove dijagnoze, sa kojom se borim čitav život, kasnim u psihomotornom razvoju za svojim vršnjacima. Kako bih što više napredovao prošao sam niz tretmana, uključujući četiri operacije fibrotomije u Rusiji, tri transplatacije matičnih ćelija, svakodnevne terapije i razne metode vežbanja, ali i četiri ciklusa neurorehabilitacije na Lokomatu.

Znam da je borba koja je preda mnom duga i naporna, ali ne odustajem u nameri da ostvarim svoje snove. Želim da jednog dana postanem naučnik koji će pomoći drugoj deci poput mene, jer ja imam puno da ponudim svetu!

Konstantin Janković

TRČAĆEMO
ZAJEDNO!

Mi smo Strahinja i Stefan, trogodišnji heroji koji su od rođenja odlučili da sve bitke biju zajedno i da jedno drugom uvek budemo podrška.

Porođaj naše mame je bio težak i mi smo ostali bez kiseonika, što je kao posledicu ostavilo oštećenje mozga. Kao što sve u životu radimo zajedno, tako smo i na fizikalne terapije krenuli udruženi već sa šest meseci, i od tada do danas svaki dan naporno vežbamo kako bismo
napravili što veći napredak.

Ipak, i dalje imamo brojne probleme, ali smo sigurni da ćemo jednog dana trčati zajedno!

Strahinja i Stefan Jovančević

Devojka vezba na Locomat-u

ŽELIM HRABRO DA ZAKORAČIM
U SVOJ NOVI ŽIVOT!

Ja sam Vesna Paušić i ja sam jedna od mnogih koji se bore sa posledicama prevremenog rođenja i cerebralnom paralizom. Rođena sam sa samo šest i po meseci i tek 1200 grama, a na porođaju sam pretrpela izliv krvi na mozak. Sve to je za posledicu ostavilo oštećen centar za ravnotežu i otežan hod.

Danas imam 31 godinu i hodam na prstima povijenih kolena. Kroz čitav svoj život prošla sam kroz niz terapija od čega su najveći rezultat dale
terapije na Lokomatu. Doktori su mi rekli da bi se moje stanje u potpunosti korigovalo da sam mogla da nastavim sa terapijama na Lokomatu, ali pošto on u našoj zemlji ne postoji i nismo imali finansijskih sredstava za dalje tretmane u inostranstvu, to nije bilo moguće.

Ja i dalje verujem u oporavak i želim da hrabro zakoračim u svoj novi život!

Vesna Paušić

JA SANJAM
PEHAR!

Ja sam Mihajlo.

Ja sam jedan od malih heroja koji kroz život koračaju velikim koracima. Ja sam takođe jedno od prevremeno rođene dece. Tokom porođaja i moja mama i ja smo izgubili svest. Mene su tada reanimirali jer sam izgubio kiseonik. Do mog šestog meseca primetili su da kasnim u razvoju u odnosu na moje drugare, a do prvog rođendana su mi dijagnostifikovali desnostranu hemiparezu, jedan od oblika cerebralne paralize. Prošao sam kroz ogroman niz terapija i operacija, ali ja ne odustajem od svoje borbe.

Imam devet godina i sanjam da jednog dana postanem uspešan košarkaš i da osvojim pehar!

Mihajlo Kačavenda

Svake godine u našoj zemlji
prevremeno se rodi oko

4000
BEBA

beba lezi u inkubatoru
dečak sa cerebralnom paralizom

Pri čemu od njih

1000

40 do 100

dobije dijagnozu nekog oblika

CEREBRALNE

PARALIZE