Lepi i sunčani dani su pred nama što je svakako prilika koju svako dete voli da iskoristi tako što će što više vremena provesti napolju. Iako deca sa cerebralnom paralizom nailaze na brojne probleme, u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od njihovog individualnog stanja, to ni najmanje ne znači da ne mogu da uživaju u prolećnom vremenu sa svojom porodicom i prijateljima. Kada dete ima bilo kakve poteškoće u razvoju, vrlo često se kod roditelja javi sumnja, te se neretko preispituju koje su to aktivnosti u koje smeju da uključe svoje dete i šta je to što mu neće biti teško da savlada. Ovakvi trenuci su uobičajeni i sasvim je normalno da se ponekad jave i ovakve misli, ali uvek treba imati na umu da to što vaše dete doživljava svet nešto drugačije, ne znači da neće pronaći način da uživa u trenucima u prirodi. Naprotiv, uključivanje u ovakve aktivnosti može imati mnoge pozitivne efekte na dete sa cerebralnom paralizom i u velikoj meri mu pomoći da razvija svoje psihomotrone sposobnosti. Sunce i svež vazduh će svakako doprineti poboljšanju opšteg stanja, a ni napredak u raspoloženju neće izostati, kako kod deteta tako i kod vas. Zato iskoristite priliku i izađite sa svojim detetom napolje i omogućite mu da istražuje svet oko sebe na sebi svojstven način, a mi vam dajemo deset ideja za aktivnosti u prirodi za decu sa cerebralnom paralizom.

1. Šetnja

Šetnja u prirodi je uvek dobar izbor. Ne morate da idete daleko, niti da organizujete zahtevna putovanja, sasvim je dovoljno da prošetate zajedno do obližnjeg parka i uživate u svežem i čistom vazduhu. Potrudite se da tokom šetnje podstičete dete na komunikaciju i da ga motivišete da primećuje i opisuje stvari oko sebe i prirodu koju vidi. Ukoliko u parkiću postoji igralište, to će biti odlična prilika da se vaše dete socijalizuje sa drugom decom, a uz vaše nadgledanje i pomoć, dete se može zabaviti i na toboganu i ljujaškama.

2. Pranje autića

Ovo je jedna izuzetno jednostavna aktivnost koju deca obožavaju, pre svega zato što uključuje vodu i njihove omiljenje igračke. Napunite činiju sa vodom i sapunicom i ubacite u nju autiće i vaše dete će se sasvim sigurno odlično zabaviti, a s obzirom na to da se nalazite napolju nećete moći da brinete o prosipanju vode i dete će moći slobodno da se igra i da vežba motoriku ruku. Ukoliko je dete malo, povedite računa o tome da mu sapunica ne uđe u oči ili u usta.

3. Piknik

Majka i dete na pikniku

Ovo je jedna od aktivnosti koja ne zahteva puno truda, a zaista može uneti osveženje u svakodnevnu rutinu. Dovoljno je da ponesete ćebe i pronađete lepo mesto u prirodi kako biste iskoristili jedan sunčan dan i proveli ga sa svojom porodicom. Možete uključiti dete u pripremu obroka i stvari koje ćete poneti kako bi se i ono osećalo odgovornim za organizovanje ove aktivnosti. Priroda pruža mnoge blagodeti i deluje umirujuće, pa ćete posle ovako provedenog dana imati mnogo više energije za sve ostale obaveze koje vas čekaju u toku nedelje.

4. Aktivnosti u vodi

Uvežbavanje pokreta je izuzetno važno za dete sa cerebralnom paralizom, te je zbog toga plivanje, kao i druge aktivnosti u vodi, vrlo bitno kao dodatak terapijama koje dete praktikuje sa fizioterapeutom. U vodi dete može da se kreće slobodnije, ali i da se zabavi i uživa, samo vodite računa o tome da ga ne ostavljate bez nadzora u vodi ili u njenoj blizini.

5. Joga

Iako na prvi pogled može delovati da je joga preteška za dete sa cerebralnom paralizom, ona zapravo sadrži i mnogo laganih vežbi koje možete praktikovati sa svojim detetom, a koje su izuzetno pogodne za jačanje i istezanje mišića, dok istovremeno vrlo povoljno utiču na psihu jer je u njihovoj osnovi meditacija. Odaberite vežbice koje nisu teške i koje dete može da uradi, pa makar to bile samo i vežbe disanja, izađite napolje i zajedno pozdravite Sunce.

6. Jahanje

Još jedna od aktivnosti koja na prvi pogled može delovati previše zahtevno, a zapravo je izuzetno značajna za decu koja imaju cerebralnu paralizu. Ne samo da je zabavno i da pruža kontakt i zbližavanje sa životinjama, jahanje se zapravo i koristi u terapijama cerebralne paralize i daje sjajne rezultate, te je svakako nešto što bi trebalo da pokušate.

7. Zoo vrt

Majka i dete u zoo vrtu

Poseta zoološkom vrtu je nešto što će sasvim sigurno ostaviti veliki utisak na vaše dete, a ujedno će biti i sjajna prilika da se upozna sa velikim brojem životinja i nauči nešto više o životinjskom carstvu. Sasvim je sigurno da ćete ovde provesti lep i zanimljiv dan, samo se potrudite da sa detetom pre odlaska u Zoo vrt porazgovarate o tome šta ga tamo očekuje, kako ga neke životinje ne bi slučajno uplašile. Ukoliko imate mogućnost, poseta nekom većem akvarijumu će sasvim sigurno oduševiti svakog mališana, pa i to stavite na spisak mesta koja bi trebalo obići. Pokušajte da, ukoliko je to moguće, izbegnete vikende i praznike kada je velika gužva, već da izaberete dan u kom ćete moći da se opustite i u kom vas ništa neće ometati.

8. Baštovanstvo

Ovo je jedna od aktivnosti koja će zadržati pažnju vašeg deteta na duže vreme, budući da je u pitanju radnja koja zaista zahteva dosta pažnje i usredsređenosti, a i daje konkretne rezultate jer dete može da posmatra plodove svog rada kroz vreme. Nemojte saditi ništa teško ni komplikovano, ovo pre svega treba da bude igra koja će vas zbližiti i tokom koje ćete zajednički provoditi vreme. Dete će vežbati motoriku ruku, učiti o biljkama i njihovoj nezi, a najvažnije od svega provesti vreme u prirodi sa vama. Ukoliko je vaše dete u kolicima, možete napraviti malu improvizovanu baštu podignutu na neki stočić, kako bi dete moglo da učestvuje u ovoj aktivnosti.

9. Crtanje kredom

Crtanje je samo po sebi sjajan način za iskazivanje kreativnosti i vežbanje fine motorike, a ukoliko ovu aktivnost premestite napolje sve će biti mnogo zabavnije. Umesto uobičajenih bojica, dajte detetu kredu u boji i pustite ga da se zabavlja na svežem vazduhu. Za svaki slučaj, ponesite neko ćebence ili peškir na koje bi dete moglo da sedne, a ako vaše dete ima problem sa hvatanjem predmeta birajte veće komade krede, kako bi mu bilo lakše da je drži i da crta njom.

10. Igranje u pesku

Igranje u pesku je s razlogom jedna od omiljenih dečjih zanimacija, budući da u  pesku oni zaista mogu da puste mašti na volju i naprave sve što požele. Ponesite par plastičnih igračkica kako biste ih motivisali za igranje i kako biste im dali ideje šta sve mogu da naprave i budite sigurni da će uživati u svakom trenutku.

Za dete koje ima bilo kakve smetnje u razvoju, aktivnosti u prirodi mogu delovati prilično izazovno, ali zaista veliki broj njih može da se prilagodi tako da dete uživa u njima, a da usput nešto i nauči i napreduje. Vreme provedeno u prirodi pozitivno deluje na svakoga, a pogotovo na decu, pa će malo truda uloženog u organizovanje ovakvih aktivnosti dati velike rezultate i izazvati sjajno raspoloženje kod dece. Pored toga što će oni uživati i vi ćete imati priliku da se malo opustite i provedete neko vreme zajedno, daleko od svakodnevnih opterećenja i obaveza. Nije potrebno da odete daleko, obližnji parkić ili dvorište mogu biti sasvim dovoljni, a za sve ostalo će se pobrinuti dečja mašta.