Sezona letovanja i putovanja je uveliko počela i to je nešto čemu se svi radujemo nakon dugog perioda u kome ona nisu bila moguća s obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu virusom Covid 19. Naravno, dodatna opreznost je i dalje neophodna i putovanja izgledaju nešto drugačije nego što smo na to navikli, ali su i dalje nešto što svi jedva čekamo i o čemu maštamo. Pored toga što imamo priliku da nešto novo vidimo, čujemo i doživimo, putovanje nam pruža mogućnost stvaranja novih uspomena, ali i predstavlja svojevrstan iskorak iz svakodnevnice. Ipak, za roditelje sa decom koja boluju od cerebralne paralize, ovo može biti popriličan izazov i izvor stresa, čak i u uslovima pre pandemije.

Iako deluje da je ovakvo putovanje teško ostvarivo, potrebno je samo posvetiti više vremena dobroj organizaciji i detaljnom planiranju. Spremite se na to da ćete nositi više prtljaga nego uobičajeno i da ćete praviti više pauza, ali će zato iskustvo i radost deteta biti neprocenjivi. S obzirom na situaciju sa virusom Covid 19, pre nego što se odlučite za polazak i spakujete kofere, izuzetno je važno da se raspitate o uslovima koje vaša željena destinacija ima za ulazak u zemlju, te da se shodno tome i pripremite i nabavite potrebne potvrde o izvršenim testovima ili vakcinaciji.

Šta spakovati kada putujete sa detetom sa cerebralnom paralizom?

decak sedi na koferu

Kada se planira putovanje, ovo je jedno od pitanja koje nam oduzima najviše vremena. Šta sve poneti da nam ništa ne nedostaje, a da opet ne nosimo suviše stvari? Kada je u pitanju dete sa cerebralnom paralizom, ovo pitanje je još kompleksnije jer postoje stvari koje su neophodne na putu.

Kako ne biste ništa zaboravili napravite spisak, a najbolje je da ga pravite danima unapred, kako biste dali sebi vremena da se svega setite.

Lekovi su, naravno, neizostavni. Ukoliko u avionu morate da koristite špric za medicinske svrhe ili slične lekove, biće potrebno da uz sebe imate zdravstveno uverenje koje popunjava i overava vaš lekar, a izdaje medicinski centar avio kompanije. Ukoliko nosite lekove u tečnom stanju, oni podležu dodatnoj proveri na aerodromu, a vi morate da naglasite da ih nosite sa sobom. Takođe, ako nosite lekove koji zahtevaju zamrzavanje, očekujte dodatnu proveru ovih lekova. U slučaju da putujete sopstvenim prevozom, bilo bi zgodno da sve lekove spakujete na lako dostupno mesto kako biste mogli brzo da reagujete u slučaju da to bude potrebno.

Budući da su deca sa cerebralnom paralizom najčešće na posebnoj ishrani, a vrlo često pate i od različitih alergija, bilo bi dobro da ponesete potrebnu hranu. Umesto da se oslanjate na usputne restorane i prodavnice, ponesite mini frižider sa stvarima koje su vam potrebne. Tako ćete moći da date detetu obrok u planirano i uobičajeno vreme nezavisno od toga da li postoji neki restoran u blizini.

S obzirom na to da je ovo iskustvo novo za dete, ponesite igračke koje su mu poznate i na koje je naviklo. Omiljeno ćebence, jastuče i najdraži plišani drugar su nešto bez čega ne bi trebalo da krenete na put. Samo putovanje može biti dugo i naporno, a poznate igračke će uliti osećaj sigurnosti i pomoći da se prekrati vreme puta.

Ukoliko vaše dete koristi invalidska kolica, nezamislivo je krenuti na put bez njih.

Za prevoz invalidskih kolica neophodno je odobrenje avio kompanije, te ih je o ovome potrebno blagovremeno obavestiti, a najkasnije 48 sati pre poletanja.

Očekujte da će vam tražiti i dodatne informacije o kolicima, poput težine, dimenzija i vrste pomogala i da ćete morati da popunite obrazac za opis pomagala. Ono što je pozitivno je da je ova usluga besplatna. Takođe, štake i druga protetička pomagala je moguće uneti u kabinu bez dodatne naplate.

Za koji prevoz se odlučiti kada putujete sa detetom sa cerebralnom paralizom?

Avion ili automobil? Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, a odluku ćete najlakše doneti ako ih sve stavite na papir, u odnosu na stanje i navike vašeg deteta. Koju god opciju da odaberete, razgovarajte sa detetom i objasnite mu šta ga na putovanju čeka. Pripremite ga za sve što će videti i doživeti i razmišljajte unapred o stvarima koje bi ga mogle uznemiriti. Razmislite kako biste mogli da ga zabavite tokom dugog puta jer dosada često vodi do nervoze.

Ukoliko se odlučite da na put krenete svojim autom, dobro proučite kojom ćete maršrutom ići. Odaberite onu koja omogućava često pravljenje pauza, kako bi dete moglo da se odmori i jede. Raspitajte se da li postoje neka zanimljiva mesta na kojim biste mogli da se zaustavite, jer će se dete tako sigurno zabaviti i zapamtiti putovanje kao lepo. Obratite pažnju da li su restorani i stajališta prilagođena potrebama vašeg deteta, da li imaju rampe za invalidska kolica i prilagođene toalete.

Avionska putovanja s druge strane mogu biti malo lakša, jer samo putovanje mnogo kraće traje. Nedelju dana pre putovanja, a najkasnije 48 sati pre leta, nazovite aviokompaniju i objasnite vašu situaciju i kakva vam je pomoć potrebna. Oni će na osnovu ovih informacija organizovati sve što je potrebno za što udobniji let, obezbediće invalidska kolica za ukrcavanje i iskrcavanje iz aviona i angažovaće odgovorne službe na aerodromu. Bitno je samo da se o svemu informišete na vreme, ali da isto tako aviokompaniji blagovremeno pružite sve neophodne informacije. Na aerodrom uvek dolazite dosta ranije, tako ćete izbeći stres ali i ostaviti sebi prostora za reagovanje na greške aviokompanije ukoliko do njih dođe.

Kako odabrati lokaciju putovanja za dete sa cerebralnom paralizom?

Sam izbor lokacije je izuzetno važan kako bi putovanje proteklo uspešno.

Pored toga što je potrebno da odaberete zanimljivo i lepo mesto, morate voditi računa da ono ispunjava uslove koji su vašem detetu neophodni.

Kao prvo, konsultujte se sa samim detetom. Razgovarajte sa njim o tome šta bi volelo da vidi, koji grad da poseti, šta je to što u njemu budi interesovanje. Nakon toga, kada ste suzili izbor, dobro se raspitajte o svim karakteristikama mesta na koje planirate da idete. Ako su vašem detetu neophodna invalidska kolica ili se otežano kreće, povedite računa da ne izaberete strme predele. Ukoliko ste se odlučili za letovanje ove godine, raspitajte se koje to plaže imaju pristupačan ulazak u vodu, da li postoje rampe i toaleti prilagođeni osobama sa posebnim potrebama na plaži i koliko je samo mesto posećeno. Informišite se koji restorani postoje u blizini i da li će biti moguće organizovati ishranu koja je detetu potrebna. Obratite pažnju na to koliko je udaljena bolnica i kako ostvariti pravo na medicinsku pomoć ukoliko bude neophodno. Pri izboru smeštaja, informišite se o tome koliko je hotel opremljen za potrebe osoba sa invaliditetom, da li postoje prilagođeni ulazi, rampe, liftovi i sve što je neophodno za lakše funkcionisanje.

Zapamtite da koliko god da planirate, uvek se može desiti nešto nepredviđeno, ali to i jesu trenuci po kojima ćete pamtiti putovanje. Organizujte sve što možete na vreme kako biste tokom putovanja mogli da se opustite i uživate sa svojom porodicom. Koje god mesto i način putovanja da odaberete, iskoristite ovo vreme da uživate sa svojom decom u čistom vazduhu i blagodetima vode, igranju, smehu i istraživanju novih predela, a pre svega da se dobro odmorite. Putovanja su uvek povod za stvaranje najlepših porodičnih uspomena, a fotografije sa njih će vas ceo život podsećati na lepe trenutke.