Tokom epidemiološke situacije izazvane virusom COVID – 19 mogućnosti putovanja znatno su smanjene. Ono što nam ostaje kao opcija, uz sve mere zaštite i predostrožnosti, jesu mesta u Srbiji u kojima se može provesti zaista zanimljiv godišnji odmor ispunjen raznovrsnim sadržajem. Kada su u pitanju porodice sa decom koja boluju od cerebralne paralize, ovo može biti prilika da se spoji lepo i korisno, te da se posete neke od banja u Srbiji koje su poznate po svojim lekovitim svojstvima, ali i terapijama cerebralne paralize. Predlažemo vam neke od banja u Srbiji koje mogu imati pozitivan psihofizički učinak na dete sa cerebralnom paralizom.

Atomska banja Gornja Trepča

Atomska banja
Izvor: Blic.rs

Ova banja smeštena je između Gornjeg Milanovca i Čačka i jedna je od najpoznatijih banja kod nas, a posebno je čuvena upravo po terapijama cerebralne paralize. Njena lekovita svojstva potiču još od davnina, smatra se od rimskog perioda, a prvo banjsko kupatilo izgrađeno je 1890. godine. Termomineralna voda Atomske banje je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna i akratotermna, a njena temperatura iznosi  29,8° C.  Zbog svojih specifičnih fizičkih i hemijskih karakteristika ova voda ima izuzetno lekovito dejstvo, posebno na mišićna i nervna tkiva. Terapije koje ova banja nudi su brojne, pa se tako u ponudi nalazi hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija, horizontalna terapija, laseroterapija, magnetna terapija, ultrazvucna terapija, vakusak i manuelna masaža. Banja se nalazi na obroncima planina Vujan i Bukovik na nadmorskoj visini od 460m, što znači da možete uživati u čistom vazduhu i blagoj, umereno-kontinentalnoj klimi. U blizini banje nalazi se veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i izletišta, a možete posetiti i manastir Vujan iz 14. veka kao i manastire Ovčarsko-kablarske klisure.

Banja Junaković

Banja Junakovic
Izvor: turizamusrbiji.rs

Banja Junaković nalazi se u blizini Apatina i nudi mogućnost lečenja velikog broja oboljenja, između ostalih cerebralne paralize, multiple skleroze i stanja nakon moždanog udara, kao i razna reumatska i ortopedska oboljenja. Terapije koje ova banja nudi su kineziterapija, radna terapija, hidroterapija, terapija mineralnim blatom, elektroterapija kao i termoterapije. Izbor terapije i način njene primene zavisi od individualnog stanja i želje pacijenta. Termomineralna voda iz Banje Junaković spada među natrijum hloridno – hidrokarbonatne i slabo sumporovite vode, a sama banja pored terapija raspolaže i raznovrsnim zabavnim i spa sadržajem. Pravi je izbor za one kojima je potreban miran odmor i rekreacija.

Banja Koviljača

Banja Koviljaca
Izvor: banjakoviljaca.rs

Ova banja je sasvim sigurno jedna od najposećenijih banja u Srbiji. Pored toga što je turistički veoma atraktivna, ona je i prva u Srbiji koja je osnovala odeljenje za dečju rehabilitaciju. Sa svakim detetom se, u zavisnosti od dijagnoze i programa vežbi, radi individualno. Kod dece sa lakšim oblicima cerebralne paralize primetni su rezultati, ali je neophodno da postoji kontinuirana fizikalna terapija. Primena sumporovitog peloida Banje Koviljače u lečenju dece jedinstvena je metoda u svetskoj balneoterapiji. Pored cerebralne paralize, ova banja bavi se i lečenjem urođene anomalije i deformitetia lokomotornog aparata kao i njegovih povreda, lezije perifernih nerava i lakše lezije centralnog nervnog sistema, reumatskim oboljenjima u fazi remisije, neuromiopatskim oboljenjima, stečenim deformitetima kičmenog stuba i bolesti rasta, kašnjenjem u psihomotornom razvoju ali i mnogim drugim oboljenjima. Letovanje u ovoj banji možete upotpuniti izletima na reku Drinu, planinu Gučevo, ali možete posetiti i selo Tršić i čuveni manastir Tronošu.

Vrdnik

Banja Vrdnik
Izvor: sremskevesti.rs

Ova banja smeštena je na Fruškoj gori, 30km od Novog Sada, na mirnoj i opuštajućoj lokaciji gde možete uživati u čistom vazduhu, ali i lekovitoj vodi bogatoj natrijumom i magnezijumom. Vrdnik pruža zaista raznovrstan i zabavan sadržaj koji uključuje saune, bazene, parkove i  sportske terene, a u neposrednoj blizini nalazi se i veliki broj manastira i spomenika koje je uvek zanimljivo posetiti. U banju Vrdnik dolaze svi oni koji pate od reumatoloških, neuroloških i ortopedskih problema, ali i oni kojima je potrebna sportska rehabilitacija. Kada su u pitanju terapije najčešće su to hidroterapija, termoterapija, elektroterapija, kineziterapija, schokwave terapija i akupunktura. U blizini same banje nalaze se brojni potoci ali i borove šume, zbog čega se ona smatra i respiratornom banjom.

Niška banja

Niska banja
Izvor: radonnb.co.rs

Ova banja na jugoistoku Srbije po prvi put se pominje 362. godine, mada se veruje da su još u drugom veku Rimljani koristili njena lekovita svojstva. Niška banja poznata je po pet lekovitih izvora, od kojih dva spadaju u topla radioaktivna vrela, ali i po specifičnom lekovitom blatu – peloidu. U ovoj banji leče se oboljenja perifernih krvnih sudova, oboljenja perifernog nervnog sistema, bolesti nervnog sistema i metabolička oboljenja, zapaljenski reumatizam kao i terapije nakon različitih operativnih zahvata, korektivnih intervencija i trauma. Pristup svakom pacijentu je u potpunosti individualan a veoma se vodi računa i o edukaciji pacijenata kao i njihovih porodica. U blizini Niške banje možete videti i ušće Nišave u Moravu, ali i posetiti Suvu planinu i tako upotpuniti svoje putovanje.

Ribarska banja

Ribarska banja
Izvor: mojasrbija.rs

Na severnim padinama planine Jastrebac nalazi se jedna od najlekovitijih banja u našoj zemlji, Ribarska banja. Sam naziv nosi po ribarima koji su na njenim izvorima pecali ribu za kneza Lazara. Ova banja se nalazi u području veoma bujne vegetacije i čistog vazduha, a poznata je po svojih šest lekovitih izvora mineralne vode temperature od 38 do 42 stepena Celzijusa, koji se koriste još iz perioda Rimljana. Pored dečje cerebralne paralize u ovoj banji se leče i  razni oblici reumatizma, posttraumatska stanja, oboljenja lokomotornog aparata, ginekološki problemi, problemi sa disajnim putevima i sa gastrointestinalnim traktom, kao i problemi sa bubrezima i jetrom, kožna oboljenja, pareza i hemipareza, hemiplegije, pareze nerava i šećerna bolest. Pored toga što leči zaista širok spektar bolesti, ova banja može ponuditi i zanimljiv turistički sadržaj, jer se u blizini nalazi veliki broj manastira, poput manastira Đunis, manastira Sveti Roman, manastira Veluće i manastira Naupare. Okolina banje je bogata predivnom prirodom ali i zanimljivim izletištima, tako da ćete ovde sasvim sigurno moći da provedete aktivan godišnji odmor, ali i da se odmorite ukoliko se ipak odlučite za to.

Bukovička banja

Bukovicka banja
Izvor: vivatravel.rs

Najprepoznatljiviji deo ove banje smeštene u Šumadiji jeste veliki park prepun cveća i mermernih skulptura u kom se i nalazi većina banjskih objekata. Bukovička mineralna voda pripada alkalno – ugljenim kiselim vodama koje blagotvorno deluju na organizam i imaju lekovito dejstvo. U ovoj banji posebno su prilagođene terapije za decu i za odrasle, a spisak bolesti koje se ovde leče zaista je dugačak. Kada su u pitanju deca, osim cerebralne paralize, ovde se mogu lečiti i endokrinološka oboljenja, gojaznost, kongenitalne anomalije, kašnjenja u psihomotornom razvoju, luksacija i displazija kukova, stečeni deformiteti kičmenog stuba, ekstremiteta i bolesti rasta,  bolesti disajnih organa, neuromišićna oboljenja i kao i mnoga druga.

Banja Rusanda

Banja Rusanda
Izvor: turizmopedija.com

Ova banja nalazi se u Melencima, u blizini Zrenjanina i naširoko je poznata po svom lekovitom blatu sa obala najvećeg slanog jezera u Srbiji. U ovoj banji leče se stanja hemiplegije, paraplegije, kvadriplegije, pareze i paralize perifernih nerava, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, stanja posle moždanog udara ali i mnoga druga oboljenja. Kompleks banje nalazi se u parku borova, bagrema i lipa na obali jezera pa je boravak u njoj izuzetno prijatan i opuštajući. Dok ste u banji možete napraviti i izlete u okolna mesta poput Zrenjanina, Novog Bečeja i Bečeja, obići Bošnjakovu vetrenjaču odnosno mlin koji je zakonom zaštićen, kao i dvorac Fantast sa ergelom konja.

Za koju god banju da se odlučite, promenićete okruženje i uživaćete u porodičnom odmoru tokom ovih letnjih dana, ali i omogućiti vašem detetu da se rehabilituje na malo drugačiji način. Naravno, pre odabira destinacije i odlaska na putovanje, detaljno razmotrite koja bi to lokacija vama i vašem detetu najviše odgovarala, ali se i posavetujte sa vašim lekarom kako biste doneli najbolju moguću odluku.