Kućni ljubimci mogu biti neograničen izvor radosti i ljubavi za svako dete. Uz njih deca rastu, razvijaju se, uče da brinu o drugima i da imaju obaveze, ali i stiču prijatelje za ceo život. Kada su u pitanju deca sa cerebralnom paralizom, ona mogu imati još veće benefite od ovih krznenih mališana.

Istraživanja su pokazala da različiti ljubimci ne samo što mogu biti društvo i zabava za decu, već mogu imati veliki uticaj i u oporavku deteta. Veza koja se stvara između deteta i kućnog ljubimca je nezamenjiva, a dobrobiti nemerljive. Samo je potrebno odabrati kućnog ljubimca koji odgovara temperamentu i potrebama vašeg deteta. Imati psa ili mačku kod kuće može ohrabriti dete da više učestvuje u dnevnim aktivnostima i igri, što kao krajnji efekat može imati poboljšanje motornih sposobnosti i celokupnog psihofizičkog stanja.

Kako odabrati kućnog ljubimca za dete sa cerebralnom paralizom?

Devojcica mazi zeku

Pre svega, vodite računa o potrebama ali i mogućnostima vašeg deteta. Pas ili mačka su uobičajen izbor, ali to ne znači da su i pravo rešenje za svakoga. Pre nego što se odlučite za novog člana vaše porodice, dobro se raspitajte o svim njegovim karakteristikama. Izaberite psa koji je mirnijeg karaktera, koji voli decu i igru i privržen je porodici. Izbegavajte životinje koje zahtevaju izuzetno visok stepen brige i posvećenosti jer najverovatnije nećete imati toliko vremena, a ni mogućnosti. Takođe, na vreme se raspitajte koliki će biti vaši finansijski izdaci, kako biste izbegli stvaranje pritiska sebi i brigu o dodatnim finansijskim troškovima koje vam u tom trenutku možda neće biti prihvatljive.

 Budući da su raznorazne alergije nažalost često posledica od koje pate prevremeno rođena deca i deca sa cerebralnom paralizom,  raspitajte se koje su to rase pasa koje se ne linjaju i koje ne izazivaju probleme te vrste. 

Ukoliko vaše dete pak pokazuje znake alergije i na takve četvoronožne prijatelje, verovatno bi bilo dobro da razmotrite i neke druge opcije. Akvarijum sa ribicama možda ne bi bio loše rešenje. Pored toga što deluju umirijuće one i ne zahtevaju puno pažnje, pa brigu o njima možete prepustiti i samom detetu. Ukoliko vaše dete ne pokazuje alergije na dlaku životinje, jedna od opcija je svakako i udomljavanje psa ili mačke. Osim što ćete učiniti dobro delo, izbeći ćete troškove pri samom nabavku ljubimca a ovo će verovatno  stvoriti jedinstvenu i specifičnu vezu između vas i vašeg novog mezimca.

Na koji način kućni ljubimci doprinose deci sa cerebralnom paralizom?

devojcica drzi za sape kucu

Pozitivni efekti su razni. Pre svega, prijateljstvo koje se rađa, svakodnevno razvija i neguje, nezamenjiv je deo odrastanja svakog deteta. Budite sigurni, ovo malo krzneno stvorenje uneće neizmerne količine radosti i ljubavi ne samo u detetov život, nego i u čitavu porodicu. Dete će imati veću motivaciju za igru i fizičku aktivnost jer će kraj sebe imati svog ljubimca koji je uvek željan pažnje i zabave. Svakodnevne kratke šetnje mogu postati pravi mali veseli rituali u kojima ćete zajedno uživati. 

Pored igre, briga o životinjama je odličan način da se dete razvija i stekne zdrav odnos prema obavezama.

Jasno je da ono ne može samo u potpunosti voditi računa o ljubimcu, ali postoje stvari koje može i samostalno da uradi. Na primer, zadužite dete da svakodnevno nahrani svog ljubimca. Na ovaj način, dete će razviti osećaj odgovornosti za drugo živo biće, osećaće se korisno i bitno, ali i razviti naviku za izvršavanje redovne obavezne, koja je jako bitna za dalji život deteta i njegovo osamostaljivanje u što većem stepenu. Takođe, dete će se osloboditi straha od životinja koji može biti ograničavajući faktor u daljem životu. Naučiće kako da se ponaša prema njima, da ih ne uznemiri ili ne povredi i kako da reaguje u kontaktu sa nepoznatim psom na ulici. Pored uobičajenih načina na koji nam kućni ljubimci ulepšavaju život, istraživanja su pokazala da oni mogu imati posebne blagodeti na decu koja imaju poteškoće u razvoju, te tako u svetu postoji razvijena i takozvana terapija uz pomoć životinja.

Životinje kao terapeuti dece sa cerebralnom paralizom

devojcica gleda konja i raduje se

Terapija uz pomoć životinja ili kućnih ljubimaca primenjuje se već neko vreme u svetu pa i kod nas, a predstavlja asistenciju izdresiranih životinja tokom terapije, u cilju poboljšanja psihofizičkog stanja kod dece sa poteškoćama u razvoju. Najčešće su u pitanju psi, ali i konji, mačke kao i mnoge druge životinje. Istraživanja su pokazala da kada su životinje uključene u terapiju, deca sa cerebralnom paralizom mnogo lakše i brže savladavaju ciljeve koje ranije nisu bili u mogućnosti da ostvare. Takođe, primećena su i poboljšanja u komunikaciji, razvijanju socijalnih veština i empatije, ali i razna poboljšanja mentalnog zdravlja. Deca na ovaj način radije pristaju na terapije i pokazuju više interesovanja za zadatke koji su pred njima.

decak hrani macku

Iako vam na prvi pogled može delovati da će uzimanje kućnog ljubimca biti dodatna obaveza za koju u vašem životu nema prostora, razmislite još jednom. Jasno je da će vam briga o ljubimcu oduzimati više vremena, ali će i pružiti preko potrebnu nežnost i ljubav kako detetu, tako i čitavoj porodici.  Vi ćete steći prijatelja za ceo život, a dete oslonac i društvo za srećno odrastanje.