Praznici su nam sve bliže pa ukoliko još uvek niste kupili poklon za svoje dete pravi je trenutak da to učinite. Kupovina poklona za svako dete je poseban poduhvat koji zahteva puno pažnje, razmišljanja i strpljenja, pa tako ni odabir poklona za dete sa cerebralnom paralizom nije izuzetak. S obzirom na to da je cerebralna paraliza veoma specifična i da svako dete ima drugačiji oblik, pa samim tim i drugačije sipmtome i prateća oboljenja ovog stanja, bitno je da na umu uvek imate potrebe, želje i sposobnosti vašeg deteta. Dajemo vam ideje za deset poklona za decu sa cerebralnom paralizom, koji će pored toga što će biti zabavni, biti i edukativni i pozitivno uticati na psihomotrni razvoj deteta.

1. Kockice

Jedna od aktivnosti koja izuzetno pozitivno utiče na razvoj motoričkih funkcija šake, ali i na poboljšanje dečje koncentracije, pažnje i kreativnosti svakako su kockice koje deca mogu da slažu na raznorazne načine i tako ispolje svoju maštu. Pošto veliki broj dece koja boluje od cerebralne paralize ima problema sa hvatanjem, pokušajte da pronađete krupnije kocke koje im neće biti toliko nezgodno da uhvate.

2. Kinetički pesak

Kinetički pesak je svakako jedna od najpopularnijih igračaka u poslednje vreme koja deci jednostavno ne može da dosadi. Iako na prvi pogled može delovati da će ova igračka napraviti ogroman nered po kući koji će se kasnije teško očistiti, zapravo nije tako jer se kinetičkim peskom izuzetno lako upravlja. Ova igračka podstiče senzornu stimulaciju i smiruje decu, a sasvim je sigurno i da će im držati pažnju duže vreme.

3. Muzičke igračke

Opšte je poznato koliko je muzika bitna za razvoj dece, a to se posebno vidi kod dece sa cerebralnom paralizom kod koje muzika podstiče kretanje i fizičku aktivnost, ali i pomaže poboljšanju govora kroz izgovaranje teksta pesme. Zato će bilo koji muzički instrument, igračka, mikrofon ili karaoke biti odličan izbor za razvoj vašeg deteta i poklon koji će ih zasigurno veoma obradovati.

4. Kućni ljubimac

Kućni ljubimci su sjajni za svako dete jer smanjuju anksioznost, uveseljavaju im dane, a često i pozitivno i ohrabrujuće utiču na decu koja prolaze kroz razne terapije. Takođe, odrastanje uz kućnog ljubimca kod deteta stvara osećaj odgovornosti, jer se u njemu javlja svest o brizi za drugo živo biće, pa će uz kućnog ljubimca vaše dete rasti i sazrevati učeći se izvršavanju obaveza u daljem životu.

5. Slušalice

Slušalice su odličan izbor za svu onu decu koja imaju određene probleme sa sluhom jer za njih često može biti problematično slušanje muzike onoliko glasno koliko je to njima potrebno. Ukoliko im kupite slušalice pružićete im mogućnost da prate programe koje vole koliko god glasno žele bez bojazni da će uznemiriti komšije ili bilo koga ometati.

6. Igra memorije

Još jedna igrica koja je odlična za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti, a u kojoj će vaše dete sasvim sigurno uživati je igra memorije. Imajte strpljenja jer će svakom detetu biti potrebno različito vreme da je savlada i dajte im priliku da sami pronađu rešenje. Priskočite u pomoć tek ukoliko primetite da dete ne može da spoji parove i da za njega ova igra postaje frustrirajuća, jer to nikako nije cilj.

7. Lopta za pilates

Dete sa pilates loptom

Lopta za pilates je često sastavni deo fizikalne terapije pa će svakom detetu koristiti da je ima kod kuće kako bi moglo da vežba i kada nije sa fizioterapeutom, a u svakom slučaju predstavlja izvor zabavne i korisne aktivnosti uz koju se deca razvijaju igrajući se.

8. Vibrirajući jastuk

Vibrirajući jastuk je sjajan poklon za svako dete koje ima problema sa spavanjem, ali i za svu onu decu kojima je teško da sede mirno tokom obroka. Pored toga, može vam biti odličan saveznik tokom dužeg putovanja, ali i onda kada je dete uznemireno jer deluje umirujuće i opuštajuće na decu. Smatra se takođe da vibracije imaju pozitivan efekat na spazme sa kojima se deca koja boluju od cerebralne paralize često bore, pa će vam ovakav jastuk svakako biti od pomoći u svakodnevnom životu.

9. Edukativne senzomotorne table

Ove table su pre svega izuzetno zanimljive deci, ali su i veoma korisne kada je u pitanju njihov razvoj. Naime, uz pomoć interaktivnih tabli deca stiču nove veštine koje su za njih prilično izazovne, poput učenja vezivanja pertli kroz igru. Pored toga, ove table su namenjene stimulaciji čula dodira, sluha, vida i razvoja motorike, pa ćete uz pomoć jedne igračke uticati na čitav niz problema koje dete možda ima.

10. Magnetski blokovi

Igranje magnetskim blokovima i njihovo sklapanje zabaviće vašu decu na duži vremenski period, ali će im i pomoći da lako i kroz igru nauče boje i oblike, a pritom će imati i odličan efekat na uvežbavanje koordinacije ruku i očiju.

Pri izboru poklona za svoje dete uvek imajte na umu da je svako dete priča za sebe, i da ono što odgovara jednom detetu ne mora nužno odgovarati i drugom. Za koji god poklon da se odlučite, sasvim smo sigurni da će dete najviše uživati u porodičnim trenucima i vremenu koje ćete zajedno provesti.