Najradosni deo dana svakog deteta je onaj koji je ispunjen igrom. Kroz igre dete živi ono što mašta, približava svet sebi i sebe svetu, izražava ono što ne kazuje i postaje sve što poželi. Igrajući se dete uči, koliko o svojoj okolini toliko i o sebi, usvaja nova znanja i ideje, raduje se i otvara društvu, ali i razvija svoje motorne i intelektualne funkcije.

Kada su u pitanju deca sa cerebralnom paralizom ili nekim drugim poteškoćama, ona možda imaju manje mogućnosti za igru, ali su njihove potrebe za igranjem samim tim veće.

Izuzetno je važno odvojiti vreme za igru svakoga dana, ali i odabrati igre koje pospešuju razvoj deteta i koje su mu prilagođene.

Savladavanje novih aktivnosti može biti vrlo frustrirajuće, kako za dete tako i za roditelje, ali danas postoji veliki broj igračaka i aktivnosti  prilagođenih deci za razvijanje specifičnih veština kroz zabavu i smeh.

Predlažemo vam deset igara pomoću kojih možete da se kod kuće zabavite sa decom, a da usput učite!

Dete oblikuje plastelin

  1. Igre sortiranja – Ove igre su dobre za uvežbavanje grube i fine motorike. Preporučuje se da ove igre praktikujete svakodnevno, jer ponavljanje istih pokreta mišića uči mozak i mišiće da rade zajedno. Za ovu igru možete da iskoristite bombone, šarene loptice ili bilo koje druge predmete koje im neće biti teško da uhvate. Neka ih sortiraju u različite grupe prema boji, veličini ili obliku.
  2. Plastelin  –  Igra plastelinom, testom, ili čak i popularnim „ ljigavcima“ deci je uvek zanimljiva. Ovakve igračke zadržaće im pažnju na neko vreme, podsticaće njihovu kreativnost, ali i vežbati sitne mišiće šake i prstiju.
  3. Muzika –  Muzika je za decu uvek izbor zabave. Podstičite decu da se kreću u ritmu muzike i da se iskažu kroz pokret koliko je to u njihovoj mogućnosti. Ukoliko je dete u kolicima, bodrite ih da tapšu uz muziku i da se pomeraju na koji god način mogu. Ipak, vodite računa da muzika ne bude preglasna i nagla jer bi im to moglo smetati. Odaberite muziku kojoj se raduju i za koju vidite da im prija.
  4. Crtanje, slikanje, igranje sa bojama –  razvijaju kreativnost i pomažu deci da se izraze. Istraživanje je pokazalo da su ovakve aktivnosti posebno značajne kod dece sa govornim smetnjama. Tokom slikanja, terapeuti su razgovarali sa decom o njihovom izboru boja i motiva. Nakon par nedelja, primećeno je da deca bolje kontrolišnu jačinu glasa, pauze u govoru i tempo.
  5. Stikeri – Lepite sličice u albume ili stikere na sveske. Pored toga što je ovo deci uvek zanimljivo, lepljenje sličica ohrabruje decu da koriste palac i kažiprst i da pozicioniraju sličice.
  6. Karaoke – Vid zabave koji poboljšava govor kod dece. Neka pevaju omiljenu pesmu i kroz pevanje vežbaju izgovaranje reči. Pored toga što je korisno, zabava je zagarantovana.
  7. Lego – Čuvene kockice zanimljive svakom detetu. Podstiču ih na konstruktivno razmišljanje, sklapanje oblika i boja, razvijaju bimanuelne aktivnosti i poboljšavaju koordinaciju ruku.
  8. Puzle – Još jedan sjajan vid aktivnosti koje možete sprovoditi sa svojim detetom. Puzle utiču na razvijanje finih motornih sposobnosti. Omogućavaju uvežbavanje spuštanja i podizanja predmeta i ohrabruju ih da pronalaze rešenja. Ukoliko se dete muči da spoji delove u redu je da mu pomognete, ali imajte strpljenja i dajte mu vremena da pokuša samo da pronađe rešenje.
  9. Tehnologija – Upotreba tehnologije u današnjem svetu je neizbežna. Dobar način da priviknete dete na upotrebu tehnologije jesu primerene igrice i aplikacije na kompjuteru ili tabletu.
  10. Pravljenje kolača – Sva deca vole da oponašaju odrasle. Iskoristite obavezne aktivnosti u kuhinji za malo zabave sa detetom. Dajte im jednostavne zadatke, poput mešanja sastojaka i dodavanja posuda. Razvijaće svoje motorne sposobnosti, osećaće se korisnim i važnim, a verovatno će i bolje jesti kada znaju da su učestvovali u pripremi.

Mama se igra sa sinom

Prilagodite aktivnosti svojoj deci i njihovim mogućnostima. Ne gubite nikad iz vida da je glavni cilj svake igre zabava. Ne nervirajte se ukoliko nešto ne ide iz prvog puta – možda će neki drugi dan biti bolje, a možda ćete pronaći i neku drugu igricu, koja će vašem detetu više prijati. Istražujte sve mogućnosti i učite s njima, na taj način se stvara jedinstvena i neraskidiva veza. Svako dete je priča za sebe, a vi ste tu kao podrška da se ta priča ispriča na najlepši mogući način.