Kvalitetan san i dobar odmor izuzetno su važni za pravilan rast i razvoj svakog deteta, a posebno kada su u pitanju prevremeno rođene bebe i deca sa cerebralnom paralizom. Ipak, dobar noćni san je često još jedan problem u nizu sa kojim se bore deca sa cerebralnom paralizom. Nepravilan i nedovoljan odmor često rezultuje pogoršanjem psihičkog i fizičkog stanja deteta što opet prouzrokuje lošije spavanje, čime se ulazi u začarani krug iz koga je teško izaći. Umor i nervoza najčešća su posledica sa kojom se bore ne samo deca, već i njihovi roditelji, pa je od velike važnosti pronaći načine za uspostavljanje pravilnog ritma spavanja, kako bi dete moglo da se pravilno razvija, a roditelji da se odmore.

Zbog čega je značajan kvalitetan san za decu sa cerebralnom paralizom?

Većina ljudi ne razmišlja o značaju spavanja, jer je to za njih proces koji dolazi sasvim spontano, međutim kada su u pitanju deca sa cerebralnom paralizom spavanje može biti pravi izazov. Loš san, pored toga što negativno utiče na razvoj i rast deteta, ima i negativne posledice na funkcionisanje deteta u toku narednog dana, kao i na obavljanje aktivnosti koje će dete imati u školi ili vrtiću. Pored toga, nenaspavano dete će verovatno biti nervozno i nemotivisano za vežbe koje su deci sa cerebralnom paralizom neophodne, a moguće je i da će bolovi koje dete trpi biti uvećani. Kao dodatni problem kod dece sa cerebralnom paralizom koja imaju loš san mogu se tokom noći pojaviti i problemi sa disanjem, kao i opstruktivna apneja tokom sna koja može imati lakše, ali i teže posledice. Kvalitetan san je veoma važan kako bi deca mogla lakše da obavljaju svakodnevne aktivnosti, kako bi se izbegle nagle promene raspoloženja i poteškoće pri učenju i pamćenju, ali i kako bi se razvio njihov imuni sistem i uspostavile normalne metaboličke funkcije. Loš san kod deteta posledično će izazvati i loš san kod roditelja, što može dovesti do lošijeg funkcionisanja porodice i nestabilnijih odnosa, nervoze, napetosti i umora, a sve to dodatno otežava i inače zahtevne obaveze koje roditelji i deca sa cerebralnom paralizom imaju.

Šta sve utiče na loš san deteta sa cerebralnom paralizom?

Kada govorimo o problemima sa snom pre svega se misli na poteškoće pri iniciranju spavanja i na česta buđenja tokom noći i san sa prekidima, kao i prerano buđenje nakon čega je nemoguće nastaviti san. Ono što je dodatni problem za decu sa cerebralnom paralizom je što njihova stanja ponekad otežavaju spavanje i uzrokuju buđenja u toku noći. Veliki broj ove dece ima probleme sa disanjem, a neretko pate i od apneje koja im noću može uzrokovati probleme. Problemi sa disanjem veoma često su propraćeni problemima sa gutanjem što takođe može ometati san. Drugi problem je što je deci sa cerebralnom paralizom često teško da pronađu pozu za spavanje u kojoj će im biti prijatno, a kada u tome i uspeju, ukoliko se slučajno u toku sna pomere ili okrenu mogu se javiti bolovi jer su spazmi mišića i umanjene mogućnosti pokreta nažalost česti simptomi cerebralne paralize. Takođe, deca koja imaju problema sa vidom mogu imati zakasnelo otpuštanje melatonina, prirodnog hormona koji ima ogromnu ulogu u započinjanju sna i njegovom održavanju. Akutni i hronični bolovi od kojih mnoga deca pate u velikoj meri će otežati kvalitetan san, a nažalost kod neke dece postoji potreba i za upotrebom određenih ortopedskih pomagala koja mogu izazivati dodatne neugodosti. Pored toga, tu su i problemi sa digestivnim traktom, kao i mnoge druge posledice ovog stanja koje odlazak na spavanje mogu učiniti mučnim i stresnim. Alergije i česte prehlade takođe mogu nepovoljno uticati na san vašeg deteta, a jedan od čestih problema sa kojim se bore neka od dece koja imaju cerebralnu paralizu, a koji  u velikoj meri utiče na san jeste i epilepsija.

Kako poboljšati kvalitet sna deci sa cerebralnom paralizom?

Kako poboljšati kvalitet sna deci sa cerebralnom paralizom

Budući da su uzroci lošeg kvaliteta sna kod dece sa cerebralnom paralizom veoma brojni i kompleksni i rešenje ovog problema je teško naći, jer se istovremeno mora obuhvatiti više uzročnika koji ometaju dobar i miran san. Nažalost i dalje nije dovoljno poznato kako se boriti sa ovim problemom, ali postoji puno malih stvari koje možete da učinite za svoje dete, a koje mogu dati velike rezultate.

  • Uspostavite redovnu rutinu spavanja detetu. Iako ovo deluje veoma jednostavno, ukoliko istrajete i redovno budete primenjivali istu rutinu pred odlazak u krevet, to će uticati na poboljšanje kvaliteta sna vašeg deteta. Pokušajte da vaše dete odlazi u krevet svako veče u isto vreme, prateći istu umirujuću rutinu pre svakog odlaska na spavanje. Previše aktivnosti i uzbuđenja pred spavanje otežaće san vašem detetu. Pronađite koja je to aktivnost koja umiruje vaše dete i sprovodite je svako veče u istom terminu i u istom trajanju. Pored ustaljenog vremena odlaska u krevet, bitno je da imate i ustaljeno vreme buđenja, jer će duže ostajanje u krevetu tokom vikenda poremetiti rutinu spavanja vašeg deteta.
  • Izbegavajte da dajete detetu tešku hranu i puno tečnosti neposredno pre odlaska u krevet i potrudite se da ishrana vašeg deteta bude zdrava i raznovrsna. Pravilna ishrana, puna voća, povrća i proteina poboljšaće kvalitet sna vašeg deteta, a savetuje se da pred spavanje izbegavate unos šećera ili čajeva koji bi mogli da sadrže kofein.
  • Pokušajte da odviknete dete od upotrebe računara, tableta i telefona bar sat vremena pre odlaska u krevet. Ovo je izuzetno važno jer svetlost, a pogotovo kada je u pitanju svetlost ekrana, negativno utiče na proizvodnju melatonina, prirodnog hormona koji ima ogromnu ulogu u regulaciji sna.
  • Pokušajte da svakodnevno provodite određeno vreme napolju jer će svež vazduh i sunčeva svetlost doprineti regulisanju unutrašnjeg sata detetovog organizma, a pozitivno će uticati i na raspoloženje i psihičku stabilnost.
  • Svakodnevno vežbanje, koliko god da je to u mogućnosti vašeg deteta, doprineće njegovom boljem snu, ali naravno ove aktivnosti ostavite za prepodnevne ili podnevne termine.
  • Potrudite se da krevet i posteljina budu što udobniji jer deca sa cerebralnom paralizom često imaju problem da se nameste u udoban položaj i da izbegnu bolove, pa se savetuje da se raspitate i nabavite posebne jastuke i dušeke specijalizovane baš za ovakve probleme kako bi dete moglo što udobnije da se namesti.
  • Smanjite nivo buke u sobi u kojoj dete spava. Buka je takođe jedan od razloga koji može ometati san, a pogotovo kod dece koja su inače podložna lakšem buđenju zbog pratećih problema cerebralne paralize koje imaju. Zvukovi imaju uticaj na centralni nervni sistem i podstiču rast nivoa kortizola, hormona stresa, što direktno izaziva ubrzan srčani rad, napetost mišića, poteškoće sa disanjem i promene pritiska. Ovo možete rešiti upotrebom čepića za uši ili specijalnih „mašina za belu buku” koje zaglušuju buku iz okruženja i omogućuju detetu da lakše zaspi.
  • Temperatura sobe u kojoj dete spava je takođe bitna za kvalitetan i dobar san deteta. Uobičajeno, pri padanju u san dolazi do blagog pada telesne temperature i ona se tokom sna postepeno snižava, posebno u rem fazi, međutim ukoliko je temeratura u prostoriji visoka to je otežano, pa će i san teže doći na oči detetu. Zbog toga se preporučuje da spavaća soba ne bude pretopla i da bude provetrena kako bi u njoj bilo dovoljno svežeg vazduha. Rem faza najčešće se dešava dva do tri sata pre buđenja, a kada su u pitanju deca sa cerebralnom paralizom u ovom periodu bi trebalo blago povećati temperaturu prostorije, jer su termoregulacioni odgovori u vidu drhtanja i pokreta tela potisnuti tokom REM faze sna.
  • Veoma značajne efekte u poboljšanju kvaliteta sna dala je upotreba melatonina u vidu suplementa. Dokazano je da melatonin smanjuje vreme potrebno za početak sna, ali i da utiče na njegovu dužinu povećavajući ukupno vreme spavanja. Budući da su stanja koja prate cerebralnu paralizu neretko veoma kompleksna, posavetujte se sa vašim lekarom pre upotrebe melatonina, kada je u pitanju njegova doza i trajanje uzimanja.

Za decu koja pate od težih oblika cerebralne paralize, poboljšanje sna može povećati kvalitet njihovog života. Kod dece koja imaju problema sa snom sasvim je uobičajeno očekivati preosetljivost, hiperaktivnost, porast agresije i nervoze, kao i impulsivne reakcije, pa čak i češće vrištanje. Ovakva premorenost, pogotovo ako je u pitanju problem koji dugo traje, uticaće na detetova postignuća tokom dana, ali isto tako i na njegove roditelje koji će morati da se nose sa umornim i nervoznim detetom, pri čemu najverovatnije ni sami nisu dobili dovoljno sna ako im dete nije spavalo. Ipak, vrlo je važno poboljšati san deteta koliko god je to moguće, kako bi mu se pružila mogućnost razvijanja do maksimuma njegovog potencijala. Pokušajte da vodite dnevnik spavanja, gde ćete zapsiivati sve što se događa jedan period vremena, kako biste utvrdili koji su to negativni obrasci koje bi trebalo da izbacite, a šta je to što vam daje dobre rezultate. Ukoliko ne možete sami da se izborite sa ovim problemom posavetujte se sa vašim lekarom, koji će vam dati smernice i savete kako da vama i vašem detetu omogućite kvalitetan san i učinite dan lakšim.