Metoda Mama kengur jedan je od najlepših načina na koji možete pomoći svojoj prevremeno rođenoj bebi da se što pre oporavi i uspostavi stabilne vitalne funkcije organizma. Ova metoda, koja podrazumeva kontakt kože na kožu, izuzetno je delotvorna a sasvim jednostavna, te je i lekari sve više preporučuju kao dopunsku negu po rođenju prevremeno rođenih beba.

Šta je to metoda Mama kengur i kako je nastala?

Sam naziv Mama kengur nastao je zbog sličnosti između načina na koje kenguri nose svoju mladunčad nakon rođenja i načina na koji majke nose svoje prevremeno rođene bebe po ovom sistemu. Metod je osmišljen u Kolumbiji 1797. godine, kada je smrtnost prevremeno rođenih beba bila izuzetno visoka, a mogućnosti lečenja i opremljenost bolnica poprilično oskudni. U nedostatku medicinskih sredstava, pre svega inkubatora, doktori su došli na ideju da majke nose svoje bebe, obučene samo u pelenu na svojim golim grudima jer je primećeno da ovakav kontakt koža na kožu smanjuje mortalitet prevremeno rođene dece, ali i značajno poboljšava njihove vitalne funkcije. U početku, ovaj metod se primenjivao samo u zemljama u razvoju da bi se kasnije zbog njegovih benefita primenio i na razvijene zemlje, a praktikuje se čak i u nekim bolnicama pored redovne neonatalne nege. Ponekad, kada beba još uvek nije spremna da napusti odeljenje intezivne nege, ova metoda se uz nadzor medicinskog osoblja sprovodi u trajanju od par sati. Kada se pak ova metoda sprovodi kod kuće, preporučuje se da to bude što duže, a poželjno je čak i 24 časa dnevno.

Proces metode Mama kengur je veoma jednostavan, majka ili otac priviju svoje dete samo u peleni na gole grudi u položaju žabe, uspravno, kako bi se izbeglo zagrcavanje i udisanje tečnosti u bronhije.

Bebu možete ogrnuti ćebencetom, a majka i otac mogu da se smenjuju u negovanju bebe na ovaj način, kako bi ona što duže bila u ovom položaju.

Koje su pogodnosti za bebu od metode Mama kengur?


Izvor: www.rnz.co.nz

Jedan od najvećih benefita koji je primećen primenjivanjem ove metode jeste uspostavljanje stabilne telesne temperature novorođenčeta, što generalno predstavlja problem kod prevremeno rođenih beba. Majčine grudi se zagrevaju ili hlade u zavisnosti od toga šta je bebi u tom trenutku potrebno i na taj način pomažu uspostavljanju stabilne telesne temperature. Takođe, primećeno je da se olakšava proces disanja i da ređe dolazi do apneje, takođe karakteristične za prevremeno rođene bebe. Bebe koje spavaju na grudima svoje majke ili oca imaće čvršći i duži san, što je izuzetno bitno za njihov razvoj jer prevrememno rođene bebe spavaju u proseku duže od terminskih beba, ali se mnogo češće bude i njihov san nije dubok. Pored toga, ova metoda doprinosi i regulisanju ishrane bebe što je takođe jedan od većih problema kod nedonoščadi. Otkucaji srca će se brže stabilizovati kao i saturacija kiseonika, a bolovi koje beba oseća će biti umanjeni. 

U ovakvom položaju, dolazi do pojačanog lučenja hormona oksitocina, koji igra ogromnu ulogu u povezivanju roditelja i deteta i tako utiče na poboljšanje raspoloženja majke, što dete svakako oseća.

Bliskost sa roditeljem u velikoj meri će umanjiti stres kroz koji beba prolazi jer će se ona osećati sigurno i zaštićeno, što kao posledicu ima zaista značajne efekte. Primetno je da se i mozak beba koje prođu kroz ovaj metod brže razvija, kao i da su one emotivno stabilnije, a ono što je značajno je da su ovi efekti drugotajni i primetni kod ove dece i nakon više godina.

Kako metoda Mama kengur doprinosi roditeljima?

Iako se Mama kengur metoda prvenstveno primenjuje zbog efekata koje ima na prevremeno rođenu bebu, primećeno je da ona ima i mnoge pozitivne posledice na majku ili oca koji učestvuju u ovom procesu. Kao prvo, stvara se neverovatna emotivna povezanost sa detetom, a samopouzdanje koje je urušeno kod roditelja zbog novonastale situacije se ponovo izgrađuje. Roditelji upoznaju svoje dete, grade vezu sa njim i prepoznaju svaki njegov pokret što doprinosi ponovnoj izgradnji njihovog samopouzdanja. Manje stresa neće osećati samo dete nego i roditelji, biće daleko smireniji i emotivno stabilniji, što znači da će kroz čitav proces oporavka sa svojim detetom lakše proći. Roditelji će lakše uspeti da prepoznaju kada je njihova beba gladna, znaci depresije će se umanjiti, a budući da će njihova beba više spavati i oni će imati više vremena za odmor.

Ono što je posebno značajno za majke jeste da ova metoda podstiče stvaranje mleka, što može biti problem kod majki koje se prevremeno porode, a majčino mleko je posebno važno za prevremeno rođenu decu i njihov razvoj.

Kada početi sa metodom Mama kengur?


Izvor: www.forbes.com

S obzirom na to da je svaka prevremeno rođena beba priča za sebe, ni na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Ono što je sigurno je da je ova metoda efikasna ne samo za prevremeno rođene bebe, već i za bebe rođene u terminu. Posavetujte se sa vašim lekarom i on će vam sasvim sigurno dati preporuku kada da počnete sa kontaktom koža na kožu. Odmah nakon rođenja ili već u prvim satima, sve zavisi od toga u kakvom je stanju vaša beba. Metoda je moguća čak i za bebe koje se nalaze na intezivnoj nezi, ali na kraće vreme i uz strog nadzor medicinskog osoblja.

Pozitivni efekti metode Mama kengur su zaista brojni, a pored zdravstvenog poboljšanja i napredovanja vaše bebe, nemerljiv značaj ima i emotivna povezanost i sigurnost koju ćete na ovaj način steći. Često kada dođe do prevremenog prođaja, roditelji se osećaju nemoćno i ne znaju kako da pomognu svojoj bebi, ali ovo je jedan od načina na koji možete aktivno da učestvujete u oporavku svog deteta i da se osećate korisno i sigurno. Vreme koje ćete provesti zajedno u ovim prvim danima je nezamenjivo, a pozitivne strane ove metode zaista brojne. Konsultujte se sa vašim lekarom na koji način da primenjujete ovaj sistem oporavka i uživajte u zagrljajima sa vašom bebom koji vam predstoje.