Dolazak prevremeno rođene bebe kući je trenutak koji svaki roditelj željno iščekuje. Prevremeno rođenje je samo po sebi najčešće veliki šok za čitavu porodicu, a dani koje beba provodi u bolnici i inkubatoru su izuzetno teški, stresni i naizgled neizmerno dugi. Iako je ovaj dan jedan od najradosnijih, on može kod roditelja izazvati strah i brigu, pa zato ne bi bilo loše da se na vreme informišete o tome šta vas sve čeka kada vaša beba konačno stigne kući.

Kada će prevremeno rođena beba biti puštena kući iz bolnice?

Period koji prevremeno rođena beba provede u bolnici može biti psihički i emotivno iscrpljujuć za roditelje. Umesto da se kući vratite zajedno i provodite prve dane u zbližavanju i privikavanju, vi se kući vraćate sami, a dete ostavljate u bolnici. Sam pogled na bebu koja je manja i od bebe rođene u terminu, kako leži u inkubatoru prikopčana na raznorazne cevčice izuzetno je težak za svakog roditelja. Ipak, imajte na umu da su to sve mašine koje pomažu vašoj bebi da se razvije u potpunosti i da je u tom trenutku to najbolje mesto na kom može da bude.

Kada će tačno beba biti puštena kući zavisi od mnogo faktora, a svi se oni baziraju na trenutnom stanju vašeg deteta. U zavisnosti od toga koliko se ranije beba rodila, kako je protekao porođaj i koliko su razvijeni organi, zavisi i to kada ćete svoju bebu povesti kući. Beba svakako neće biti otpuštena iz bolnice dok ne bude mogla samostalno da diše.

 Kod prevremeno rođenih beba najčešći problem su upravo nedovoljno razvijena pluća, te ovo zahteva dodatnu negu po rođenju i podršku respiratornom sistemu.

Pored toga, kod izuzetno prevremeno rođenih beba često se javlja i apneja, odnosno kraći prestanak disanja, do koje dolazi jer deo mozga koji reguliše refleks disanja još uvek nije dovoljno razvijen. Ovo se kod beba može javljati u češćim razmacima, što zahteva dodatne lekove, kiseonik i upotrebu pomoćnih sredstava za disanje. Druga stvar koja je izuzetno bitna za odlazak bebe kući jeste uspostavljanje stabilne temperature. Prevremeno rođene bebe nisu u stanju da same održavaju sopstvenu temperaturu, te stoga prve dane moraju da provedu u inkubatoru sve dok se ovo ne reguliše.

Vreme koje će biti potrebno da vaša beba stekne mogućnost da sama održava stabilnu telesnu temperaturu više će zavisiti od dobijanja na težini, nego od njene gestacijske starosti.

Još jedan faktor koji će uticati na odlazak kući jeste hranjenje bebe. Prevremeno rođene bebe se uglavnom hrane preko sonde i neće biti otpuštene iz bolnice dok ne budu mogle samostalno da jedu, bilo to dojenjem, preko flašice ili nekom drugom metodom. Pored ovih najčešćih problema, ove bebe često pate i od anemije, žutice, niskog krvnog pritiska i različitih infekcija, pa se i o ovim stvarima mora povesti računa. Lekari će takođe sprovesti i niz raznoraznih testova kako bi se uverili da je vaša beba spremna da ide kući. Pratiće njenu težinu, testirati sluh, vid, disanje i rad srca, kako bi se na vreme otkrili svi potencijalni problemi i kako biste bili što bezbrižniji kada konačno stignete kući sa svojim detetom.

Šta možete da uradite dok čekate dolazak prevremeno rođene bebe kući?

Zena sedi na sivom kaucu

Vaša beba može ostati u bolnici tek par dana, a mogu je zadržati i više nedelja – koliko god da ostane vama će delovati predugo. Zato, potrudite se da ovo vreme iskoristite da sve pripremite za njen dolazak. Prilagodite prostor novorođenčetu i novonastaloj situaciji. Upoznajte vaše okruženje koje će možda povremeno čuvati bebu sa svim informacijama koje je potrebno da znaju, ali se i potrudite da u prvim danima po povratku iz bolnice smanjite sve kontakte na minimum, jer će beba tada još uvek biti izuzetno osetljiva. Instalirajte sedište za bebu u kola jer bez njega nećete moći nikud, pa ni da se vratite iz bolnice. Kupite sve što vam je potrebno za bebu, kako o tome ne biste morali da razmišljate po njenom povratku i kako biste smanjili potrebu za izlaskom iz kuće u tim prvim danima. Najverovatnije, nakon otpuštanja iz bolnice, ćete morati da dolazite na redovne preglede. Zato se informišite na vreme i napravite sebi spisak pitanja koja ćete postaviti lekaru, kako zbog nervoze ne biste nešto izostavili. Iskoristite ove trenutke da na vreme odaberete pedijatra koji će brinuti o vašoj bebi. Raspitajte se da li i inače brine o prevremeno rođenim bebama i koliko iskustva u tome ima. Konsultujte se sa pedijatrom o svemu što će biti potrebno vašoj bebi kada stigne kući, kako biste znali šta da očekujete. Nemojte se udaljiti od ljudi. To što je potrebno da smanjite kontakte i izbegnete kućne posete, ne znači da bi trebalo da u potpunosti prekinete svu komunikaciju. Izuzetno je važno da imate oko sebe jak sistem podrške, pa ne zanemarite mogućnosti video poziva, poziva i poruka.

Šta možete da očekujete kada prevremeno rođena beba stigne kući?

majka drzi bebina stopala

Prvi dani po povratku bebe kući mogu biti izuzetno teški i naporni. Pripremite se na to da u početku nećete baš mnogo spavati. Prevremeno rođene bebe spavaju više od beba rođenih u terminu, ali njihov san nije toliko dubok i one se češće bude. Jedan od razloga za ovo je i sama ishrana bebe. Prevremeno rođene bebe moraju češće da se hrane, jer ih morate hraniti manjim količinama hrane. Najbolja hrana za bebu je svakako majčino mleko, međutim, prevremeno rođene bebe često imaju problem sa sisanjem jer još uvek imaju problema sa koordinacijom sisanja, gutanja i disanja istovremeno, pa će u početku možda morati da se hrani preko sonde. Nakon sonde, beba će se verovatno hraniti pomoću kašičice ili flašice, da bi na kraju počela i da sisa. Zbog svega ovoga, moguće je da će biti potrebno da izmlazate mleko, za šta postoje i pumpice koje će vam ovo olakšati, kako biste omogućili vašoj bebi da se prehrani. Vaše mleko možete i zamrznuti ili staviti u frižider kako biste imali pripremljeno kada zatreba. U frižideru, u sterilnoj posudi ili vrećici, ono može da stoji do pet dana, dok u zamrzivaču može da stoji čak i do šest meseci. Obavezno napišite datum na posudu kako biste znali od kada je mleko, a najbolje je da ga zamrzavate u manjim posudama, do 120 ml, kako biste izbegli bespotrebno bacanje i lakše odmrzavanje mleka.

 Za razvoj prevremeno rođene bebe najbolje je upravo mleko sopstvene  majke  ili posebna mlečna formula specijalno namenjena prevremeno rođenim bebama. 

Mleko žena koje su iznele trudnoću do kraja ili obično adaptirano mleko za bebe neće dati tako dobre rezultate jer ne sadrži sve materije potrebne bebi. Druga stvar koja je izuzetno značajna za razvoj bebe je dobar san. Iako je ovo problematično kod prevremeno rođenih beba, kako vaša beba bude rasla tako će se i san postepeno dovoditi u red. Ono što je uobičajena preporuka, ukoliko vas lekar zbog zdravstvenog stanja bebe ne posavetuje drugačije, jeste da beba uvek spava na leđima. Osim toga, pokušajte da oformite neku rutinu spavanja koju ćete sprovoditi svaki put kada spremate vašu bebu za san. Na taj način, prateći svaki put iste korake, beba će lakše zaspati i prepoznati vreme za spavanje. U toku dana, kada je budna, trudite se da budete aktivniji i glasniji sa bebom, dok hranjenja tokom noći obavljajte uz što manje buke i svetlosti, kako bi vaša beba počela da pravi razliku između noći i dana, mada imajte na umu da će za to biti potrebno više nedelja.Strah je normalan i sasvim je očekivano da se tako osećate. Susreli ste se sa nečim novim, nepoznatim i neočekivanim i još uvek ne znate kakve posledice da očekujete. Ali, ne dozvolite da on preraste u paniku. Potražite pomoć, kakva god da vam je potrebna, jer kad pomognete sebi pomoći ćete i svom detetu. Ne budite previše strogi prema sebi i ne osećajte grižu savesti ukoliko ne osetite momentalnu povezanost sa bebom. I u uobičajenim uslovima ponekad je za to potrebno više vremena, a pogotovo u ovakvim situacijama kada ste preopterećeni brigama. Sasvim je u redu da se osećate loše. U redu je i da znate da će to proći. Komunicirajte sa ljudima u vašem okruženju i pričajte o svojim emocijama, kako biste im pomogli da vas bolje razumeju i da budu uz vas na način na koji vam je to potrebno. Imajte uvek na umu da je većina problema sa kojima ćete se susresti rešiva i da je samo potrebno vreme i strpljenje. Sa svakim danom koji prođe, biće vam sve lakše da se snalazite u novonastaloj situaciji, a vi i vaša prevremeno rođena beba ćete postati pravi mali tim koji sve probleme rešava zajedno.